Červar porat

Znamenitost Červar-Porta jesu ruševine rimskih građevina koje datiraju još iz 1. stoljeća. Šetnjom uz obalu posjetitelji mogu uočiti temelje rimskih peći za amfore, djelove zidova rimskih villa i česta je pojava pronalaziti djelove terra cotte (pečene gline) koja je stara 2000 godina. Na prostorima Červar Porta, na poluotoku Larun nadomak proizovdile su se amfore koje se dan danas pronalaze po cjelom bivšem rimskom carstvu, od Engleske pa sve do bliskog istoka.

U Uvali Lunga (Marina), uz samu obalu, cca. 4 km od centra grada Poreča smješteno je turističko stambeno naselje Červar porat s pratećim ugostiteljskim, uslužnim i sportskim sadržajima, te marina sa 450 vezova smještena je u centru mjesta. Naselje je okruženo uređenim maslinicima i crnogoričnim šumama, sadrži brojne parkove, šetnice i zelene površine. Vrlo miran promet, gdje je posebna pozornost data pješacima i nihovom neometanom kretanju.

Zamisao o izgradnji prvog turističko-stambenog naselja na području grada Poreča potekla je od menadžmenta turistčko-ugostiteljskog poduzeća Plava Laguna i Urbanističkog instituta Hrvatske. Njihova se ideja temeljila na iskustvima zajedničkih studijskih putovanja na području Francuske, a posebice Langue-doc-Roussillion i Côte d'Azur koja su imala tradiciju izgradnje turističko-stambenih naselja sa pratećim sadržajima i marinom za stalne korisnike. Za realizaciju projekta Červar porat formirana je poslovna zajednica pod nazivom “Euroturist”, u kojoj je Plava Laguna sa još nekoliko vodećih poduzeća realizirala isti projekt. Gradnja prvih stanova i kuća u naselju započeta je 1974., a završena 1981. godine. Strukturalno dobro osmišljeno naselje koje uključuje višestambene zgrade sa stanovima od 25 m2 – 57 m2, jednoetažne i višeetažne stanove u jednokatnim kućama od 46 m2 – 73 m2, kuće u nizu od 54 m2 – 90 m2.

Tadašnjih godina novoizgrađeni stanovi i kuće u naselje Červar Porat nazivali su ga nerijetko elitnim naseljem u koje su mnog dolazili biti viđeni. Bilo je to odredište za mnoge iz bivše Jugoslavije, pretežito iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i u manjem omjeru iz drugih obližnjih zemalja. Nudi prirodnu, kamenitu i šljunčanu plažu koja se prostire na 1.5 km dužine, te biciklističkim stazama do centra grada Poreča. Ista plaža izbor je mnogih domicilnih stanovnika za kupanje, sunačanje, piknik s obitelji i prijateljima, zbog netaknute prirode, intimne i neprenapučene plaže, sa pribalnom šumom gdje mogu potražiti hladovinu u ljetnim mjesecima.

U konačnici naselje Červar porat možemo istaknuti kao lokaciju koja njezinim stanovnicima, vikendašima i posjetiteljima nudi APSOLUTNI KOMFOR. Svi sadržaji, restorani, kafići, supermarket, market, pekara, trgovine, pošta, mjenjačnica, turistička agencija, frizerski salon dostupni su umjestu tijekom cijele godine.