Mjesta i gradovi

 

Poreč

Poreč je grad koji se nalazi na zapadnoj obali Istre, nalazi se u luci koju štiti otok Sveti Nikola. Sam grad ima 11.000 stanovnika, dok Općina Poreč ima 20.000 stanovnika. Porečki akvatoriji sastoji se od brojnih otočića koji se prostiru od Červar Porata pa sve do Funtane. Porečka regija pokriva površinu od 142 km I proteže se duž obale na 37 km, od Novigrada do Funtane.

Više

Vrsar

 Vrsar je malo ribarsko i turističko mjesto, sa bogatom poviješću. Smješten je na brežuljku uz samu morsku obalu na zapadnoj obali Istre, sjeverno od Limskog kanala. Vrsar ima 2700 stanovnika koji se pretežno bave turizmom, ugostiteljstvom i ribarstvom.

Mjesto krase kuće iz doba Venecije, Austro-Ugarske monarhije i Italije. Pitoreskni trgovi odišu davnim zaboravljenim vremenima i pružaju posjetiteljima hladovinu dok uživaju u prekrasnom pogledu.

Više

Umag

 Smješten na zapadu Istre grad sa 14.000 stanovnika osvaja svojom ljepotom uređenosti i bogatstvom ponude. Ovo mjesto je širom svijeta poznat kao “europski grad sporta “ u kojem se u ljetnim mjesecima održava teniski turnir “ATP Croatia Open Umag”. Sport je na ovim prostorima visoko razvijen te su osnovane razne sportske udruge koja su povezana sa događanjima u gradu.

Više
 

Novigrad

  This peaceful fishing village is located on the northwestern coast of the Istrian peninsula, only 25 km away from the Slovenian-Croatian border. The city has preserved its irresistible charm of the Istrian town where the tourists are happy to return beacause of its intimate atmosphere and escape from everyday life, and at the same time feel relaxed and always welcome.

Više

Tar - Vabriga

Općina Tar - Vabriga smještena je na zapadnom dijelu Istre, svega 9 km od turističkog središta grada Poreča. Sama blizina grada Poreča i blizina mora čini ovo mjesto turistički zanimljivom lokacijom. Tar - Vabriga je mala općina sa oko 2.000 stanovnika smještena na plodnoj uzvisini, na 112 metara nadmorske visine koja se sa jugozapada blago spušta ka moru, a sa sjevera prema Tarskoj vali i ušću rijeke Mirne. Danas su to dva naselja koja dijeli glavna prometnica između Poreča i Novigrada.

Više
 

Červar Porat

Znamenitost Červar-Porta jesu ruševine rimskih građevina koje datiraju još iz 1. stoljeća. Šetnjom uz obalu posjetitelji mogu uočiti temelje rimskih peći za amfore, dijelove zidova rimskih villa i česta je pojava pronalaziti dijelove terra cotte (pečene gline) koja je stara 2000 godina. Na prostorima Červar Porta, na poluotoku Larun nadomak proizvodile su se amfore koje se dan danas pronalaze po cijelom bivšem rimskom carstvu, od Engleske pa sve do bliskog istoka..

Više
 

Motovun

 Srednjovjekovni gradić Motovun, smješten je na vrhu brdašca, iznad doline rijeke Mirne, na 277 m nadmorske visine. Motovun koji ima 1000 stanovnika nalazi se u samom srcu Istre, nedaleko od većih gradova Pazina, Buzeta i Buja. Specifičnost Motovuna je što se nalazi na brdašcu koji se uzdiže iz doline rijeke Mirne, što mu daje očaravajuću vizuru sa okolnih brda.

Više